Hoe hou je je huis veilig?

In veel huizen blijkt de veiligheid niet geoptimaliseerd te zijn. Zelfs als je geen jonge kinderen in huis hebt rondlopen, is het altijd verstandig om de veiligheid van je huis te beoordelen en ervoor te zorgen dat elke kamer op het ergste is voorbereid. In de tijden dat de dagen wat korter zijn is er meer algemeen gevaar aanwezig. Met name is er een toename van inbraak gevallen, brandgevaar van de open haard of kampvuren buiten, en zelfs een grotere kans op kortsluiting door alle verlichting in de donkere uren. Een manier om je huis veiliger te maken is door middel van een installatieautomaat. Dit is een automatische schakelaar die de stroomkring onderbreekt wanneer er door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom in de installatie ontstaat. In het geval van kortsluiting wordt het apparaat vrijwel direct uitgeschakeld door een elektromagneet. Bij overbelasting wordt de schakelaar uitgeschakeld door een bimetaal.

Gevaar van brand

Een ander risico is dus het gevaar van brand, dit kan altijd door verkeerd werkende elektrische apparaten of door een incorrecte omgang met deze apparaten. Het kan ook komen door ongelukjes bij het koken of een kaars die net op de verkeerde plek staat. De kans dat een huishouden in Nederland in dit jaar een brand meemaakt is maar liefst 1 op 65. Om deze reden zijn rookmelders vanaf 1 juli 2022 dan ook verplicht in huis. Let wel op dat je rookmelders op de juiste plek hangt. Dus niet te dicht op lampen en de muur, of bij een verwarming of een ventilatie. Hang de rookmelder ook niet in stoom of damp van de keuken of de badkamer. Bovendien is het verstandig om meerdere rookmelders te plaatsen in huis, zorg voor minstens één rookmelder op iedere verdieping.

Kies voor een alarmsysteem

Wanneer het eerder donker wordt buiten, slaan inbrekers sneller toe. Bescherm je huis dan met een alarmsysteem en een eventuele beveiligingscamera voor binnen of buiten je huis. De belangrijkste voordelen van een beveiligingssysteem zijn natuurlijk het veilig houden van je gezin en je huis en de verminderde kans op inbraken. Verder verdient het zichzelf ook terug op de lange termijn. Huishoudens met een alarmsysteem besparen een deel van hun geld door minder te hoeven betalen voor de inboedelverzekering. Bovendien is een alarmsysteem niet gebonden aan één huis. Dus wanneer jij van huis wisselt, dan neem je je systeem gewoon mee. Een veel voorkomende misconceptie is dat een alarmsysteem veel geld kost, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Sommige systemen kosten maar enkele honderden euro’s voor een eenmalige aankoop, het is de investering meer dan waard.

Ouderdom kan risico’s meenemen

Iedereen wordt ouder, en je huis verjaart mee. Maar is je huis dan nog steeds geschikt voor jouw leeftijd? Wanneer je niet meer mobiel genoeg bent of niet langer in staat bent om alle handelingen uit te voeren, dan is het misschien tijd om te kijken of je wat ondersteuning nodig hebt in huis. Een simpele verandering die hiermee kan helpen is bijvoorbeeld een vaste zoldertrap in plaats van een vlizotrap of een ladder. Zorg er ook voor dat er genoeg verlichting is in huis zodat je alles kan zien en de kans op vallen vermindert. Als je speciale aanpassingen of zorg nodig hebt is het altijd verstandig om te kijken hoe je dit kan toepassen in je huis. Veiligheid gaat natuurlijk altijd voorop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *