Iedereen kent hem wel, de natte vaatdoek die in je keuken ligt te wachten om je tafel of keuken weer “schoon” te maken. Lekker over je tafel wrijven om vervolgens weer nat in de hoek van je keuken te werpen.
Wat wijst het rapport uit?
Een rapport laat zien dat er niets anders in je keuken meer bacteriën bevat dan je vaatdoek. Hoe meer huisgenoten je hebt je hebt, hoe meer ziektekiemen je vaatboek bevat. Tot zover klinkt het nog logisch.
Volgens een ander rapport namen onderzoekers na een maand honderd verschillende gebruikte vaatdoeken in om de hoeveelheid en het type ziektekiemen te analyseren die erop zijn gegroeid. Hieruit bleek het volgende:
- 49% van de bacteriën zijn bacteriën die ook voorkomen op het menselijke lichaam.
- 43% van de bacteriën zijn bacteriën die voorkomen in de darm van de mens.
- 8% van de bacteriën zijn bacteriën die voorkomen in de luchtwegen van een mensen.
Conclusie is dat een vaatdoek dus echt ontzettend smerig is. De bacteriën kunnen leiden tot de symptomen van voedselvergiftiging zoals diarree en braken.
Onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid en het type bacteriën dat uw vaatdoeken bevatten, afhankelijk is van het aantal huishoudens en hun eetgewoontes. Staphylococcus aureus is iets dat vaker voorkomt in gezinnen met een lage sociale situatie. Aan de andere kant werd stafylokokken meer gevonden in de gezinnen of huishoudens die veel vlees eten.
Waarom zijn vaatdoeken zo vies?
Maar hoe komt het dan dat vaatdoeken altijd zo smerig zijn en is er iets aan te doen?
- Vaatdoeken worden meestal gevonden in de buurt van uw gootsteen of vochtige ruimtes, die worden gebruikt voor het drogen van gerechten.
- Sommige mensen gebruiken ze ook om hun handen te drogen, wat een ideale voorwaarde is voor bacteriën om te groeien en zich te vermenigvuldigen.
- Vaatdoeken worden niet goed gereinigd voordat ze een volgende keer worden gebruikt.
- Huishuishoudens vinden het niet nodig om de vaatdoek dagelijks goed te wassen of te drogen.
Al deze redenen maken de reden dat het vies is om een vaatdoek dag na dag te gebruiken. Ziektekiemen groeien heel hard en iedere dag dat je een vaatdoek niet reinigt zullen er extreem veel meer bacteriën bij komen. Hoe vaker je de vaatdoek gebruikt hoe meer ziektekiemen er gaan groeien waardoor je vroeg of laat ziek kunt worden.
Hoe kun je je vaatdoek schoonmaken?
Gewoon je vaatdoek onder een waterkraan uitknijpen of uitspoelen is niet genoeg om het ziektekiem vrij te maken. Dus, wat is de beste manier om dit te doen? Simpel, gooi hem dagelijks in de was. Gebruik iedere dag een schone vaatdoek om er zeker van te zijn dat je geen bacteriën door heel je huis smeert. Heb je geen tijd om te wassen en heb je echt een vaatdoek nodig? Je kan een vieze natte vaatdoek een minuut of twee in de magnetron doen om een groot deel van de ziektekiemen die je vaatdoek heeft kwijt te raken.
Als je het echt hardnekkig wilt aanpakken dan kun je ook nog kiezen om je vaatdoeken in bleekmiddel voor ongeveer 3-5 minuten te dompelen om alle bacteriën te doden. U kunt drie kopjes bleekmiddel toevoegen aan een liter water om de resultaten te zien. Deze methode is net zo effectief als het bewaren van je vaatdoek in een magnetron om het uit te drogen.
Op de laatste noot, als je het moeilijk vindt om je vaatdoek dagelijks schoon te maken, maak dan een gewoonte om elke dag een nieuwe, droge en schone vaatdoek te gebruiken en gooi de vieze aan het einde van de dag in de was!
Bekijk onze andere artikelen
Wat is een Mobiele Telefoon voor Ouderen?
Een mobiele telefoon voor ouderen biedt een eenvoudige en praktische oplossing voor senioren die graag [...]
Hoe regel je de ventilatie in de badkamer?
Het goed ventileren van de badkamer is hard nodig omdat vocht en schimmel veel problemen [...]
Handige tips voor bij het schoonmaken
Schoonmaken hoort bij het dagelijks leven, maar het kan soms tijdrovend en vermoeiend zijn. Iedereen [...]
Schoenzool lijmen: De slimme oplossing voor duurzaamheid en besparing
Heb je ooit meegemaakt dat je favoriete paar schoenen uit elkaar begint te vallen? Vooral [...]
Klussen in interieur: maak van je huis een thuis
Klussen en interieur gaan hand in hand als het aankomt op het creëren van een [...]
5 tips voor een knusse woonkamer, in de zomer en winter
Het creëren van een knusse woonkamer is niet alleen belangrijk in de wintermaanden, maar ook [...]
Schoenzool lijmen: De slimme oplossing voor duurzaamheid en besparing
Heb je ooit meegemaakt dat je favoriete paar schoenen uit elkaar begint te vallen? Vooral [...]
4 Slotenmaker Hacks die je dagelijks leven revolutioneert
Wat is nou sleutelwijsheid? Zijn er een paar hacks die zo briljant zijn, dat ze [...]