Reizen met uw hond – Waar moet je op letten

Je hond meenemen op reis, vooral als je op vakantie gaat, kan erg leuk zijn. Honden houden van reizen! Ze hangen graag hun hoofd uit het raam, hun oren flapperen in de wind en hun tong hangt eruit en ze hebben een geweldige tijd.

Reis met hond voorbereiden

Reizen met uw hond daarentegen vereist enige voorbereiding. U moet bepalen of hij welkom is bij uw vrienden en familieleden, evenals het hotel waar u van plan bent te verblijven. Bedenk dat uw hond in goede conditie moet zijn voor deze mee op reis gaat. Een hond kan veel stress ervaren. Als alles in orde is, moet u uitzoeken hoe u uw huisdier veilig en comfortabel kunt vervoeren onderweg.

Veiligheid tijdens de reis

De veiligheid van uw hond is net zo belangrijk als die van jezelf. Zorg ervoor dat u een krat of harnas gebruikt dat aan de veiligheidsgordel van de auto bevestigt kan worden. Om het uw hond zo comfortabel mogelijk te maken, moet u altijd veel water en iets vertrouwds voor hem of haar geven, zoals een deken of favoriet speelgoed. Geef ze voldoende ruimte om in rond te dwalen, en als je een krat gebruikt, zorg er dan voor dat deze stevig is, handvatten heeft, niets aan de binnenkant zit waar je huisdier zich aan kan verwonden, goed geventileerd is en duidelijk aan de buitenkant is gelabeld met de woorden “Levend dier”, je naam, adres en telefoonnummer. Zorg er ook voor dat hij of zij een halsband draagt met zijn of haar identificatie, zodat het het makkelijk is je hond terug te vinden mocht er onderweg iets fout zijn gegaan.

Oefen een klein ritje

Neem uw hond mee op een paar korte dagtochten om hem aan de auto te laten wennen voordat u aan uw lange reis begint. In de auto worden sommige honden bang of bezorgd, terwijl anderen wagenziek worden. U kunt misselijkheidsmedicatie van uw dierenarts krijgen als u hier voor uw reis achter komt. U kunt ook advies krijgen van uw dierenarts over hoe u uw hond stil kunt houden tijdens de reis. Het zal niet alleen de rit eenvoudiger maken voor de hond, maar het zal ook jullie beiden veilig houden, zodat je je kunt concentreren op het rijden in plaats van je zorgen te maken over je beste viervoetige vriend.

Mag een hond in het hotel?

Zorg ervoor dat u van tevoren goed kijkt of je hond wel mee mag het hotel/appartement in. Veel hotels zijn tegenwoordig huisdiervriendelijk en je kunt ze gewoon vinden door wat online onderzoek te doen. Neem ook voldoende ‘poepschepjes en zakjes’ mee om te voorkomen dat u geen poep kunt opruimen na een wandeling. Zoek ook locaties aan de kant van de weg waar u kunt stoppen en laat uw hond heeft 15 minuten uit. Hoewel huisdiervriendelijke rustplekken handig zijn, zijn ze bezocht door andere dieren die misschien niet zo gezond zijn. Neem altijd twee riemen mee en zorg ervoor dat ze stevig aan de halsband van uw hond zijn bevestigd en dat u er een sterke grip op hebt voordat u uw huisdier uit de auto laat. Om het gemakkelijker te maken, traint u uw hond zodat hij goed luistert naar jouw commando’s.

Laat uw hond nooit alleen in de auto!

Als het weer warm is tijdens het reizen, kunt u zich zorgen maken over de gezondheid van uw hond. Zorg ervoor dat uw hond niet binnen blijft. Een klein beetje het raam open zetten is misschien niet genoeg om voldoende ventilatie te geven. Op een warme dag kunnen auto’s snel oververhit raken, en zelfs als u maar even naar binnen gaat, kan het genoeg tijd zijn voor uw huisdier om ziek te worden of erger, zelfs te overlijden. Als je met iemand anders gaat, kunnen ze in de auto blijven met je hond of een boodschap voor je doen. Als dat geen optie is, zorg er dan voor dat uw huisdier veilig is en voldoende drank heeft, laat dan de ramen open om voldoende luchtcirculatie mogelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *