Waar moet je op letten bij de aanschaf van een waterontharder

Een waterontharder is een apparaat dat wordt gebruikt om hard water te behandelen. Hard water bevat een hoge concentratie van mineralen, zoals calcium en magnesium. Deze mineralen kunnen problemen veroorzaken in huishoudelijke apparaten, zoals waterkokers, wasmachines en boilers. Daarnaast kan het kalk achterlaten op het oppervlak van sanitair en glaswerk. Een waterontharder werkt door het water te laten lopen door een tank die is gevuld met kleine plastic korrels of kleine stukjes zeoliet, die de mineralen uit het water trekken en vasthouden. Het resulterende water is veel zachter en kan gemakkelijker door huishoudelijke apparaten worden afgevoerd. Het is dus een ontzettend handig apparaat. Maar waar moet je op letten als je waterontharder gaat kopen?

Capaciteit

De capaciteit van een waterontharder is afhankelijk van het gebruik en de hoeveelheid water die je verbruikt. Als je een groot gezin hebt of als je veel water verbruikt, zoals voor het wassen van kleding of het douchen, dan heb je waarschijnlijk een waterontharder met een grotere capaciteit nodig. Hieronder staan enkele richtlijnen voor het kiezen van de juiste capaciteit waterontharder:

  • Voor een huishouden met 1 of 2 personen: Een waterontharder met een capaciteit van 20-40 liter per uur is geschikt.
  • Voor een huishouden met 3 tot 4 personen: Een waterontharder met een capaciteit van 40-60 liter per uur is geschikt.
  • Voor een huishouden met 5 of meer personen: Een waterontharder met een capaciteit van 60 liter per uur of meer is geschikt.

Houd er rekening mee dat deze richtlijnen algemeen zijn en dat de juiste capaciteit afhankelijk is van specifieke behoeften en omstandigheden. Het is aan te raden om advies te vragen aan een professioneel of om een waterontharder te kopen die geschikt is voor het volume water dat je verbruikt.

Onthardingsniveau

Het onthardingsniveau van een waterontharder is de hoeveelheid mineralen, zoals calcium en magnesium, die het apparaat kan verwijderen uit het water. Als je in een gebied woont waar het water erg hard is, dan heb je waarschijnlijk een waterontharder nodig met een hoog onthardingsniveau. Wil jij testen of je in een gebied woont waar het water veel mineralen bevat? Er zijn testkits beschikbaar om de hardheid van het water te meten. Zo weet jij wat voor onthardingsniveau het beste bij jouw huishouden past.

Prijs

Waterontharders komen in verschillende prijsklassen. Zoek een ontharder die binnen je budget past, maar houd er rekening mee dat je soms meer betaalt voor kwaliteit. Kies een waterontharder met een goede garantie, zodat je gedekt bent als er problemen optreden.

Sommige waterontharders zijn niet zo eenvoudig te installeren. Voor vragen of hulp bij de installatie is het aan te raden om een installatiebureau in te schakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *