Hoe kan je het beste zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen vergelijken, waar begin je aan! Er zijn zoveel aanbieders van zonnepanelen en omvormers dat je waarschijnlijk de bomen door het bos niet meer ziet. Waarom zit er toch zoveel verschil in zonnepanelen, kan het allemaal niet wat simpeler? Gelukkig lijkt deze markt alleen maar heel ingewikkeld, maar zijn er maar een paar punten waar je tijdens het vergelijken van zonnepanelen op moet letten. Wcreatie zetten het voor je op een rijtje zodat jij er je voordeel mee kan doen. Lees onderstaande tips en vergelijk waar jouw behoefte voor een eigen zonnepark op je dak aan voldoet.

Vergelijken op opbrengst

Voor we kunnen vergelijken op opbrengst, moet je eerst weten wat voor zonnepanelen er op de markt beschikbaar zijn. Er zijn meerdere type zonnepanelen, namelijk:

  • Monokristallijne
  • Glas- Glas
  • polykristallijne 

Monokristalijne en Glas-Glas zonnepanelen hebben een betere opbrengst dan polykristallijne panelen. Dit is dus zeker een vergelijking die je zelf zou moeten maken. Heb je een dak met een klein oppervlakte, dan zou je het beste voor een monokristallijne paneel kunnen gaan. Je haalt hier dan het meeste rendement uit per zonnepaneel. We kijken tijdens deze vergelijking niet naar kleur of kosten. Je vergelijk hier de opbrengst en dan kies je dus voor een Glas-Glas of monokristallijne.

Vergelijken op vermogen

Vergelijk tijdens je onderzoek ook altijd op het vermogen wat de panelen kunnen opleveren. Vaak passen er tussen de 8 a 14 panelen op een gemiddeld huis. Je wilt die oppervlakte dus maximaal gebruiken. Meest verkochte panelen leveren zo’n 300 a 350 kWh op. kWh staat voor het wattage wat je per uur leveren.

Panelen leveren een steeds beter rendement en dat heeft mede te maken dat het vermogen steeds hoger wordt. Ga niet terug in de tijd door een 200 kWh paneel te nemen, want door de jaren heen zal het vermogen ook afnemen.

Ook is het belangrijk om je totale vermogen te berekenen, want op dit vermogen kies jij je omvormer uit.

Belangrijkste – Vergelijken op prijs

Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om het geld. Jij wilt het hoogste rendement halen op de minste oppervlakte met de minder investeringskosten. Logisch, des te eerder ben je ROI (Return of investment) en ga je verdienen aan je eigen zonnepark op je dak. Ben je in het bezit van zonnepanelen dan ben je tenslotte al zelfstandig ondernemer (ja ja, je bent dan kleine ondernemer volgens de belastingdienst).

Belangrijk bij vergelijken op prijs, is dat je wel echt appels met appels gaat vergelijken. Vaak zie je dat mensen 2 totaal verschillende offerte met elkaar vergelijken en dat de goedkoopste wint. Goedkoop is in deze branche ook vaak duurkoop. Ga niet voor een goedkope paneel omdat die goedkoop is, kies de beste prijs/kwaliteit verhouding. Je wilt toch dat de panelen minimaal 20 jaar op je dak liggen!

Conclusie

Met bovenstaande punten kun jij aan de slag om zonnepanelen te vergelijken. Ben je nog niet helemaal zeker en wil niet nog verder met onderzoeken. Op de website van Solarwatt kun jij gemakkelijk zonnepanelen vergelijken.

Al met al een hele klus, maar als de zonnepanelen uiteindelijk liggen heb je er zeker profijt van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *