Tips om geld te besparen op je gasrekening

Vraag je je af hoe je je gasrekening kunt verlagen? In principe is verwarmen met aardgas drie tot vier keer goedkoper dan verwarmen met elektriciteit. In de wintermaanden verbruik je echter tot zeven keer meer gas dan in de zomer, waardoor je gaskosten in de loop van het jaar stijgen. Hier zijn eenvoudige tips om geld te besparen op je gasrekening en zo kosteneffectief mogelijk te verwarmen.

Welke tijd van het jaar het ook is, er zijn een paar manieren om je huis te optimaliseren zodat je in de winter minder gas verbruikt. Je kunt tijdens de warmere maanden beginnen met de volgende tips uit te voeren, zodat je perfect voorbereid bent op de koude wintermaanden.

Stel een energiebalans op

Je kunt natuurlijk een vakman betalen om een energie-check van je huis te doen. Maar je kunt het ook zelf doen en geld besparen. Voor een goede energie-check moet je elke kamer bekijken en alle plaatsen inspecteren waar mogelijke lekken naar buiten zijn. Deze omvatten:

  • Ramen
  • Buitendeuren
  • Ventilatiegaten
  • Stopcontacten
  • Leidingwerk

Dicht lekken af

Als je merkt dat er koude lucht in een van deze ruimtes lekt, moet je er iets aan doen. Je kunt speciaal spuitschuim of kit gebruiken om te voorkomen dat er lucht rond leidingen binnendringt. Je kunt stopcontacten isoleren, of drukgevoelige plastic of rubberen afdichtstrips aanbrengen op je raam- en deurkozijnen. Lekkende ramen en deuren zijn vaak de grootste boosdoeners voor luchtinfiltratie, dus het loont de moeite om ze grondig te controleren.

Investeer in een slimme thermostaat

Een van de beste manieren om je gasrekening te verlagen is door je thermostaat optimaal te benutten. Je moet je huis alleen verwarmen als je ook echt thuis bent. Om nog meer te besparen: Verwarm alleen bepaalde kamers waar je bent en zet de verwarming in de rest van de kamers uit.

Gasverbruik verminderen kun je het beste doen door gebruik te maken van een slimme thermostaat. Slimme thermostaten maken verbinding met je Wi-Fi en kunnen via je mobiele telefoon, laptop of tablet bediend worden. Hiermee kun je de temperatuur van je huis op afstand regelen, wat je een grote mate van flexibiliteit geeft die handmatige thermostaten gewoon niet kunnen bieden.

De meer geavanceerde thermostaten houden ook je verwarmings gewoonten in de loop van de tijd bij en maken een persoonlijk verwarmings- en koeling plan dat op je behoeften is afgestemd.

Gebruik je open haard niet

Als je de gelukkige eigenaar bent van een open haard, kun je hem maar beter spaarzaam gebruiken, ook al voelt het er heel gezellig voor. Tot 80% van alle warmte ontsnapt via de schoorsteen. Bovendien, als de hete lucht de schoorsteen verlaat, zuigt hij koude lucht van buiten naar binnen door alle spleten rond de ramen, deuren en ventilatieopeningen. Het gevolg is dat het gebruik van een open haard veel meer energie verbruikt en het milieu veel meer schade toebrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *