Toepassingen van OSB-platen

Iedereen kent osb platen als een veelzijdig stuk hout. Je kunt het voor van alles en nog wat gebruiken. Zeker bouwvakkers en timmermannen komen osb platen dagelijks tot wekelijks tegen. OSB staat voor Oriented Strand Board en is een plaat van houtschilfers welke aan elkaar zijn geplakt met een bindmiddel. In de huidige tijd dat het milieu een grote rol speelt wordt dit type hout steeds belangrijker, het is namelijk een milieuvriendelijker alternatief dan traditionele bouw houtsoorten zoals multiplex.

Voordelen OSB platen

OSB platen hebben ontzettend veel voordelen! Je kunt er een super tof interieur van maken om je huis uniek look te geven, maar er zijn nog meer voordelen:

  • Isolatierendement ligt op 80 a 90% (dit is 2x zoveel als bij multiplex).
  • OSB platen kunnen als ondervloer gebruikt voor, voor bijvoorbeeld een laminaat vloer.
  • Milieu vriendelijker omdat minder energie benodigd is om de platen te persen.
  • Het is een goedkope houtsoort om te gebruiken voor je klus.

Nadelen OSB platen

  • OSB platen staan er bekend om dat ze vocht opnemen.
  • Gebruik je de buiten platen dan moeten deze goed bijgehouden worden in de beits.
  • Door de structuur zijn de platen niet glad te krijgen.
  • Schroeven zonder voorboren kan ervoor zorgen dat het hout splijt.

Waarvoor te gebruiken?

Nu je de voor en nadelen van OSB platen kent, is het tijd om te leren waarvoor je deze hout platen kunt gebruiken. Hier een aantal van de meest voorkomende toepassingen:

Interieur

OSB platen voor in de moderne woonkamer steeds vaker gebruikt. Met modern bedoelen wij een industriële inrichting van je interieur. Als je van de look houdt, dan is dit hout ook geschikt voor jou. Maak een mooie kast of een kleine tafel van dit hout. Erg uniek!

Klussen

Deze toepassing mag geen verrassing meer zijn. Er zijn ontzettend veel huis, tuin en keuken klusjes die je met dit hout kunt doen. Denk aan: ondervloer voor je nieuwe laminaat, achterwand voor je gips muur, onderplaten voor als je een trap zelf gaat maken.

Conclusie

Ben je handig en vind je het leuk om te klussen, dan is het verstandig om standaard een voorraadje osb platen in je schuur te hebben staan. Ben je niet handig maar vroeg jij je af wat voor hout er in jouw woning is gebruikt, dan hoop ik dat het nu helderder is geworden.

Heb jij een mooie toepassing van OSB platen, het zou leuk zijn als je deze wilt delen in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *