Tips om direct een kort verhaal te schrijven

Misschien wel de beste manier om het vak als schrijver te beoefenen is het schrijven van korte verhalen. Veel onervaren schrijvers hebben vaak de neiging om zich in romans te storten zonder dat ze beschikken over de vereiste vaardigheden om het verhaal thuis te brengen. Korte verhalen zijn misschien wel het beste middel om het vak als schrijver te beoefenen. Daarom hebben we hier twee oefeningen van de echte experts om je te helpen beter te worden en de kunstvorm onder de knie te krijgen.

Train je creatieve spieren door te freewriten

Freewriting is een goede manier op om gang te komen. Het is een tactiek die ideaal is om te proberen als je vastzit met ideeën of wanneer je je geblokkeerd voelt. Om te beginnen, bedenk een aanleiding voor het verhaal door een woordenboek te openen en willekeurig drie woorden uit te kiezen. Vraag jezelf af welke associaties ze oproepen en schrijf voor 5 of 10 minuten wat er in je opkomt. Doe dit zonder achterom te kijken en maak je vooral geen zorgen over spelling of grammatica – onthoud dat dit niet het eindproduct is – blijf gewoon schrijven tot de tijd om is. 

Probeer prompts te gebruiken om je op de been te houden

Mocht je tijdens het freewriten het gevoel hebben dat je vastzit, neem je stuk nogmaals door en kies een woord, concept of een zin die er echt voor jou uitspringt. Maak dat de aanleiding voor je volgende verhaal.  Deze bekende techniek wordt ook wel ‘looping’ genoemd en is een manier om een eerder geschreven stuk door te ontwikkelen naar iets anders. Probeer deze oefening meerdere keren te doen totdat je iets weet te vinden dat je interesseert. 

Andere prompts die je kunt inzetten zijn afbeeldingen en foto’s van mensen en landschappen. Deze kunnen functioneren als goede aanknopingspunten, net als korte video’s die je vindt op Youtube of Vimeo – kijk naar de details in deze beelden en bedenk wat je interesseert. Een ander goed idee is simpelweg te kijken naar mensen te kijken wanneer je in het park of op een terrasje zit. Observeer mensen en vraag jezelf af wat hun verhaal is. Wie zijn ze? Wat voor verhaal verschuilt hun verleden en wat voor uitdagingen staan hun te wachten? Probeer notities te maken van wat er in je opkomt en gebruik deze als personen in je verhaal. Wellicht kunnen ze je helpen om een fascinerend stuk te schrijven!  

Heb jij een serie aan korte verhaaltjes geschreven en lijkt het je leuk deze te vereeuwigen in print? Kijk dan eens op boekjes drukken om jouw verhalen stijlvol op papier te krijgen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *