Wordt anticonceptie vergoed?

Sinds de jaren 60 is anticonceptie uitgegroeid tot een belangrijk middel voor de vrouw. Het voorkomt dat ze ongewenst zwanger wordt en zorgt ervoor dat ze op die manier zelf over haar eigen lichaam kan beslissen. Toch wordt anticonceptie in Nederland niet vergoed. In dit artikel leggen we je uit hoe dat precies zit.

Niet niet zo lang geleden was er een rechtszaak over de vergoeding van anticonceptie. Vergelijkdezorgverzekeringen.nl schreef er een uitgebreid blog over. Na de rechtszaak is de situatie onveranderd gebleven, anticonceptie wordt nog steeds niet vergoed. Wel is er een kans dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn, daarover vertellen we je aan het eind van dit artikel nog wat meer.

Het populairste anticonceptiemiddel

Anticonceptie bestaat al heel erg lang, al in de oudheid gebruikten vrouwen verschillende soorten kruiden die de vruchtbaarheid af zouden remmen. In de jaren 60 werd de anticonceptiepil uitgevonden en toen leek de wereld van de anticonceptie in een stroomversnelling te komen. Overal ter wereld hadden vrouwen de behoefte om zelf te beslissen wanneer ze wel en niet zwanger zouden worden. Momenteel zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan het condoom, de hormoonspiraal, de koperspiraal, het pessarium, het hormoonstaafje en de anticonceptiepil. 

De anticonceptiepil is enorm populair, al neemt deze populariteit de afgelopen jaren wat af. Dit voornamelijk omdat veel vrouwen vraagtekens zetten bij de hoeveelheid hormonen die ze dagelijks moeten slikken.

De vergoeding van anticonceptie

Goed, anticonceptie wordt dus niet vergoed, al is dat voor een klein deel van de vrouwen wel het geval. Vrouwen tot 18 jaar krijgen verschillende vormen van anticonceptie (waaronder de pil) namelijk wel vergoed. Dit zit in de basisverzekering. Van 18 tot 21 jaar wordt anticonceptie ook wel vergoed, maar dan vallen deze kosten onder het eigen risico. Wil je na je 21e nog steeds anticonceptie gebruiken? Dan moet je deze zelf aanschaffen.

Anticonceptie in het basispakket

Anticonceptie komt voorlopig dus nog niet in het basispakket, maar als het aan een aantal kamerleden ligt wel zo snel mogelijk. Een aantal linkse partijen willen namelijk anticonceptie in het basispakket en hebben hier zelfs een wetswijziging voor ingediend. De Tweede Kamer zou sowieso naar de zaak gaan kijken, wanneer er een nieuw kabinet gevormd is. Misschien komt anticonceptie dus toch wel binnen aanzienlijke tijd in het basispakket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *