Hoe werkt een insectenspray?

Hoe jammer het ook is, meer tijd buiten doorbrengen in de zomer betekent dat je aan meer insecten wordt blootgesteld. Dit is echter niet alleen maar slecht nieuws! Lees hier waarom insectenspray een vast onderdeel van je zomerroutine zou moeten zijn.

Het is altijd een goed idee om insectenspray bij de hand te hebben, vooral als u in een gebied bent waar veel muggen, vlooien, teken en bijtende vliegen voorkomen. Insectenspray lijkt misschien magisch, maar er is een wetenschappelijke reden waarom en hoe het werkt.

Wat is een insectenwerend middel?

Er zijn verschillende soorten insectenspray: sprays, crèmes en oliën. Dit is een product dat je op jouw huid of kleding aanbrengt, waardoor insecten uit jouw buurt blijven. Het voorkomt dat ze je steken of bijten, maar sommige formules kunnen je huid ook verzachten en hydrateren. Merk op dat dit niet hetzelfde is als een insecticide – het doodt geen insecten.

Hoe weert een insectenspray insecten af?

Om te begrijpen waarom we insectenspray nodig hebben, is het belangrijk te weten wat insecten eigenlijk tot ons aantrekt: kooldioxide. Wij produceren kooldioxide uit onze poriën, adem en zweet, waarmee jagende insecten zoals muggen mensen vinden. De actieve ingrediënten in insectenspray zijn ontworpen als een masker voor de geur van kooldioxide, zodat insecten je uiteindelijk niet kunnen vinden. Voor een nog sterkere afstotende barrière bevatten sommige insectensprays ook geuren die werken als een afschrikmiddel voor insecten – waardoor ze nog verder van je wegblijven.

Welke ingrediënten hebben een insectenwerend werking?

EPA-goedgekeurde ingrediënten die ons ondetecteerbaar maken voor insecten door onze koolstofdioxide te verbergen, zijn effectieve afweermiddelen wanneer ze plaatselijk worden toegepast.

  • Kattenkruidolie, of Nepeta cataria, ook bekend als kattenkruid
  • Olie van citronella, die je misschien herkent als het actieve ingrediënt in populaire citronella-kaarsen
  • DEET, een kleurloze, olieachtige vloeistof die is ontwikkeld door het Amerikaanse leger om soldaten te beschermen tegen insecten in de jungle
  • IR 3535, afkorting voor Ethylbutylacetylaminopropionaat, is een kleurloze en bijna geurloze olie
  • Oil of Lemon Eucalyptus is een extract van de citroen-eucalyptusboom
  • Picaridine, dat direct op de huid of kleding kan worden gebruikt
  • 2-undecanon, of methylnonylketon, wordt meestal synthetisch geproduceerd, maar kan ook worden gewonnen uit verschillende plantaardige bronnen, waaronder etherische olie van wijnruit

Verschillende insectenwerende middelen gebruiken deze actieve ingrediënten in geconcentreerde hoeveelheden om insecten weg te houden. Sommige ingrediënten zijn natuurlijk, andere zijn synthetisch, maar ze zijn allemaal goedgekeurd door de EPA en dus veilig om te gebruiken. Welk afweermiddel u gebruikt is geheel aan u; zorg er alleen voor dat je het alleen buitenshuis gebruikt en niet binnenshuis. Vermijd bovendien contact met de ogen, neusgaten, mond of open wonden wanneer u een van deze producten aanbrengt.

Effectieve ongediertebestrijding

Is het jou niet gelukt om insecten te weren? Laat het dan over aan Ongediertebestrijding Eindhoven. Schakel professionele hulp in en onze ongediertebestrijders komen een einde brengen aan jouw ongedierteprobleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *