Muggen levenscyclus en een dieet tegen muggen

In dit artikel willen wij een speciaal dieet uitleggen waardoor muggen jouw bloed zullen overslaan. Voor we het zullen hebben over de voedsel die je kunt eten om muggen te weren, willen wij eerst de levenscyclus van muggen uitleggen.

De levenscyclus van muggen

Muggen lijken misschien slechts een kleine ergernis, maar er zit meer achter. Wist u bijvoorbeeld dat de gemiddelde levensduur van een mug slechts één tot twee weken is? Voor vrouwtjesmuggen loopt dit echter op tot vier weken. Bovendien doorloopt een mug tijdens zijn leven vier fasen: ei, larve, pop en volwassene. Als je meer wilt weten over deze beestjes – inclusief hoe je ze weg kunt houden – lees dan verder.

Eieren

Als u kleine, zwarte stipjes in het water ziet, zijn dat waarschijnlijk muggenlarven. Moedermuggen kunnen tot 100 eitjes per keer leggen; deze clusters van een halve centimeter lang drijven op het oppervlak van plassen stilstaand water en komen binnen 1-3 dagen uit. Om ze te verjagen voordat ze zich verder ontwikkelen, verwijder je alle waterplassen die buiten staan.

Babymuggen

Na het uitkomen beginnen de muggenlarven zich onmiddellijk te voeden met algen, bacteriën en andere micro-organismen die zich in het water bevinden. Op dit punt in hun ontwikkeling nemen ze de vorm aan van kleine kronkelaars die de meeste tijd doorbrengen aan de oppervlakte zodat ze kunnen ademen door buizen aan het einde van hun staart. De larven maken tijdens hun eerste week een vervellingsfase door waarin ze proberen zoveel mogelijk warmte en voeding op te nemen. Het gebruik van een larvicide op potentiële waterbronnen is een effectieve manier om ze kwijt te raken voordat ze de kans krijgen zich tot poppen te ontwikkelen.

Tienermuggen

In het larvenstadium eten ze het meest – dagenlang. Dan komt het popstadium waarin het eten stopt; het enige wat ze doen is ronddrijven tenzij iets of iemand hen stoort. Als dat gebeurt, zinken ze naar de bodem van het water op zoek naar veiligheid en komen dan terug naar boven voor zuurstof als het helder is. Om ze in deze fase kwijt te raken, moet u alle stilstaande waterbronnen, zoals kinderbadjes, vogelbaden en bloempotten, verwijderen.

Ontstop bovendien de regengoten om te voorkomen dat er water in de riolering komt. Trim of verwijder ook alle extra vegetatie rond jouw huis waar muggen eitjes kunnen leggen en zich overdag kunnen verstoppen. Als je deze maatregelen niet neemt, blijven ze ongeveer vier dagen in een cocon zitten totdat ze uitgroeien tot volwassen muggen.

Volwassen muggen

Bij het verlaten van hun cocon hebben volwassen muggen een dubbele missie: paren en eten. In de eerste dagen van hun volwassenheid kunnen mannetjes vrouwtjes detecteren door geluidsgolven die door hun vleugels worden uitgezonden. Voor hun levensonderhoud eten muggen nectar en vruchtensap, maar alleen vrouwelijke soorten zuigen bloed omdat ze eiwitten nodig hebben voor de voortplanting. Vrouwtjes leven over het algemeen langer dan mannetjes, maar beide geslachten hebben te maken met potentiële roofdieren zoals vogels, vleermuizen en mensen.

Muggen weren met een dieet

Niemand houdt van muggen, dus gaan we tot het uiterste om ze uit de buurt te houden. Mensen hebben allerlei methoden geprobeerd: sprays, kaarsen, oliën, clip-ons – noem maar op. Maar sommige mensen zijn begonnen met een onconventionele aanpak door muggenwering te consumeren in de vorm van voedsel. Dat klopt – mensen geloven dat het eten van bepaalde dingen ervoor kan zorgen dat muggen je niet kunnen zien.

Door bepaalde voedingsmiddelen te eten, kunt u muggen effectief afweren door de chemische verbindingen in die voedingsmiddelen die het vermogen van een mug om te bijten onderbreken. Lees verder voor meer informatie over welke lunchproducten dit ongedierte op afstand houden.

Bonen, linzen en tomaten

Bonen, linzen en tomaten bevatten veel thiamine, ook bekend als vitamine B1. Deze specifieke vitamine is een organisch muggenwerend middel; nadat het via de huid is uitgescheiden, verbergt het menselijke geuren die insecten aantrekkelijk vinden.

Pompelmoes

Wist je dat grapefruit niet alleen heerlijk is en boordevol antioxidanten zit, maar dat het ook kan helpen om van vervelende muggen af te komen? Dat is te danken aan een stof genaamd nootkatone, die in grapefruit zit. Je kunt grapefruitolie op je huid gebruiken of de vrucht gewoon eten om van de voordelen te genieten.

Knoflook en uien

Wist je dat knoflook en uien niet alleen je eten lekker maken, maar ook helpen om muggen weg te houden? Allicine is een verbinding die vrijkomt wanneer deze ingrediënten in maaltijden worden verwerkt. Onderzoek heeft aangetoond dat allicine de overdracht van malaria-infecties via muggenbeten kan tegenhouden.

Appelcider azijn

Als je muggen op afstand wilt houden, probeer dan appelciderazijn. De zuurgraad verandert de manier waarop je zweet, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor insecten. Jij merkt het verschil misschien niet, maar zij zeker wel!

Chilipepers

Als u de hitte aankunt, probeer dan wat pepers aan uw maaltijden toe te voegen. Van deze pepers is bekend dat ze muggen afweren vanwege capsaïcine, een stof die warmte produceert en waar muggen een hekel aan hebben.

Citroengras

Wist u dat citroengras thee niet alleen verfrissend is, maar ook kan werken als muggenwerend middel? Citroengras bevat een olie genaamd citronella die vaak wordt gebruikt in muggenspray. Dus als u de volgende keer op een warme zomerdag wilt ontspannen met een koud drankje, kunt u overwegen wat citroengras thee te pakken! Je kunt de citroengrasolie zelfs direct op je huid gebruiken voor een snelle en natuurlijke bescherming tegen muggen.

Professioneel muggen bestrijden

Heeft geen van deze tips jouw geholpen om muggen te weren of te voorkomen? Schakel dan een professionele ongediertebestrijder in. Ongediertebestrijding Tilburg helpt je graag van de muggen af te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *