Zo bestrijd je rouwvliegjes in huis!

Iedere plantenbezitter heeft er wel eens last van: rouwvliegjes! Deze kleine, zwarte vliegjes leven van organisch materiaal en leggen hun eitjes graag in de potgrond van jouw kamerplanten. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de rouwvliegjes te bestrijden. In dit artikel lees je er alles over!

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes heten officieel rouwvarenmuggen. Alhoewel het dus kleine mugjes zijn, kunnen de rouwvliegjes niet steken. Ze leggen echter wel ontzettend veel eitjes. Eén rouwvliegje legt zo’n 200 eitjes per keer. Als al die eitjes zich uiteindelijk ontwikkelen tot volwassen rouwvliegjes, is een ware plaag geboren.

De larven van de rouwvliegjes voeden zich met dood organisch materiaal in de potgrond, maar ook met de wortels van je planten. Dat kan funest zijn voor de plant.

Zo bestrijd je rouwvliegjes

Er zijn diverse methoden om rouwvliegjes te bestrijden. In alle gevallen geldt dat het verstandig is de besmette plant(en) te isoleren, voordat ook andere planten worden aangetast. Als je dit niet kunt ontdekken, kun je al je planten aan één of meerdere methoden onderwerpen.

  1. Vervang de potgrond. Om verdere verspreiding van rouwvliegjes te voorkomen, kun je de volledige potgrond van de besmette plant(en) vervangen. Zorg ervoor dat je de besmette grond eerst uit laat drogen, de wortels vervolgens zorgvuldig schoonspoelt en de pot met kokend water behandelt.
  • Strooi zand erover. Dek de potgrond van alle planten af met een laagje (zandbak)zand. Op die manier krijgen zowel de rouwvliegjes als larven geen zuurstof meer en zullen ze sterven. Haal het zand na een week weer weg. Anders zal ook je plant aan zuurstofgebrek kunnen sterven.
  • Gebruik kaneel. Rouwvliegjes en hun larven hebben een hekel aan kaneel. Om de rouwvliegjes te bestrijden kun je het op de potgrond strooien of er een extract van maken. Daarvoor kook je één liter water met 2 eetlepels kaneel. Vervolgens giet je het (afgekoelde) kaneelwater bij je plant.
  • Verspreid aaltjes. Een biologische optie is het gebruik van aaltjes tegen rouwvliegjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen die de larven van rouwvliegjes binnendringen, waardoor deze zullen na enkele dagen zullen sterven. Je koopt aaltjes bij het (online) tuincentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *