Alles wat je moet weten over de wokpan

Een wokpan is een onmisbaar kookgerei voor de liefhebbers van Aziatische keukens. Het is een pan met een hoge, bolvormige wand en een platte bodem. De pan wordt traditioneel gebruikt om te roerbakken, maar kan ook worden gebruikt voor andere kookmethoden zoals stomen, frituren en sudderen. Met de pan kun je vanalles, maar hoe kies je nou de juiste?

Wat voor gerechten maak je in een wokpan?

In deze pan kun je verschillende gerechten maken. Het is dan ook echt een aanvulling op je pannencollectie. In een wokpan kun je de volgende gerechten maken:

  1. Roerbakgerechten: Wokpannen zijn perfect voor het maken van roerbakgerechten, zoals roergebakken groenten, vlees en vis.
  2. Stir-fry noedels: Je  kunt heerlijke noedelgerechten maken in een wokpan, zoals Chow Mein of Pad Thai.
  3. Curry’s: Wokpannen zijn ook geschikt voor het maken van curry’s, zoals groene curry, gele curry en rode curry.
  4. Frituren: Wokpannen zijn perfect voor het frituren van voedsel, zoals loempia’s, tempura en kipnuggets.
  5. Soepen en stoofschotels: Je kunt ook soepen en stoofschotels bereiden in een wokpan, zoals Tom Yum soep of gestoofd rundvlees.
  6. Steamed dishes: Wokpannen kunnen ook worden gebruikt om gestoomde gerechten te bereiden, zoals gestoomde vis of dumplings.

Wat is het verschil tussen wok en roerbak?

Wokken en roerbakken zijn beide kooktechnieken die veel gebruikt worden in de Aziatische keuken. Wokken is ook een vorm van roerbakken, maar dan specifiek met behulp van een wokpan. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de pan die gebruikt wordt. Bij wokken wordt een wokpan gebruikt, die diep en rond van vorm is met een dunne bodem. Dit zorgt ervoor dat de warmte snel en gelijkmatig verdeeld wordt en het voedsel snel gebakken kan worden op hoge temperaturen. Bij wokken wordt het voedsel op hoog vuur snel gebakken, terwijl de pan constant bewogen wordt. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het voedsel gelijkmatig gebakken wordt en niet aanbrandt. Bij roerbakken wordt meestal een platte pan met een dikke bodem gebruikt, zoals een koekenpan of een hapjespan. Ook kan het prima in een wokpan, maar let dan wat meer op, omdat deze bodem dunner is. Roerbakken wordt meestal gedaan op hogere temperaturen dan andere kookmethoden, maar niet zo hoog als bij wokken. Het voedsel wordt snel gebakken en regelmatig geroerd om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig gaar wordt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wokpan?

Om de juiste wokpan aan te schaffen zal je moeten letten op verschillende factoren. Hierbij moet je voor jezelf bedenken wat het best bij jou past. De punten die belangrijk zijn voor een wokpan staan hieronder beschreven.

  • Materiaal: Wokpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals staal, gietijzer, aluminium en roestvrij staal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een stalen wokpan is licht en warmt snel op, maar kan snel roesten. Een gietijzeren wokpan is zwaar en duurzaam, maar warmt langzaam op. Een aluminium wokpan is lichtgewicht en warmt snel op, maar kan vervormen bij hoge temperaturen. Een roestvrijstalen wokpan is duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, maar warmt langzaam op.
  • Bodem: Een vlakke bodem is belangrijk om de wokpan op de kookplaat te laten rusten zonder wiebelen. Een vlakke bodem is ook essentieel voor het behoud van de hitte en het vermijden van hotspots.
  • Handgrepen: Een goede wokpan heeft twee handgrepen voor een stevige grip. De handgrepen moeten hittebestendig zijn, zodat u de pan veilig kunt vasthouden.
  • Grootte: De grootte van de wokpan is afhankelijk van uw behoeften. Een kleine wokpan is geschikt voor het bereiden van kleine porties, terwijl een grote wokpan geschikt is voor het bereiden van grote porties en voor het koken van soepen en stoofschotels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *