Hoe kies je een pannenset voor inductie

Steeds meer mensen gaan tegenwoordig op een inductiekookplaat koken. Het wordt dan ook erg populair. Dit komt door de sneller verwarmingstijd en de efficiëntie van het kookproces. Bij inductie koken worden magnetische velden gebruikt om de pan te verwarmen in plaats van een open vlam of een elektrische weerstand. Dit betekent dat niet alle pannen geschikt zijn voor inductie koken en dat u moet letten op bepaalde kenmerken van pannen voordat u ze op een inductie kookplaat gebruikt. In dit artikel gaan we dieper in op pannen voor inductie koken en waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste pan voor uw inductie kookplaat.

Hoe werkt een inductie kookplaat?

Inductie kookplaten werken door middel van elektromagnetische velden die in de pan worden gegenereerd. Onder het keramische glas van een inductiekookplaat bevindt zich een koperen spoel. Deze genereert een magnetisch veld dat de bodem van een magnetische pan verwarmt. Hierdoor wordt de pan verhit en kan er op de inductiekookplaat worden gekookt. Dit creëert warmte die de pan en het voedsel erin verwarmt. De inductie kookplaat zelf wordt niet heet, maar de pan wordt rechtstreeks verhit, wat betekent dat er geen warmte verloren gaat. Dit maakt inductie koken een zeer efficiënte manier van koken.

Waarom een nieuwe pannenset aanschaffen?

Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie koken. Om te werken op een inductie kookplaat, moet een pan magnetisch zijn. Vaak zijn de pannen die je op gas gebruikt niet magnetisch en moet je deze vervangen als je overgaat op de inductieplaat. Als u niet zeker weet of een pan geschikt is voor inductie koken, kunt u een magneet tegen de bodem van de pan houden. Als de magneet aan de bodem blijft plakken, is de pan magnetisch en geschikt voor inductie koken. Omdat wanneer je overgaat naar de inductieplaat je vaak nieuwe pannen moet kopen, kun je het best gelijk een nieuwe pannenset kopen speciaal voor je nieuwe warmtebron. Op deze manier heb je gelijk alle pannen die je nodig hebt weer tot je beschikking en mis je niks.

Waar moet je op letten bij het kiezen van pannen voor inductie koken?

Het blijft een investering als overgaat op de inductiekookplaat. Hierbij wil je natuurlijk wel de goede keuze maken in pannen. Om dit te doen moet je weten waar je op moet letten. Hieronder staan de factoren beschreven waar je op moet letten bij het kiezen van pannen voor inductie koken.

  1. Magnetisme: Zoals hierboven vermeld, moet een pan magnetisch zijn om geschikt te zijn voor inductie koken. Controleer daarom altijd of de pan geschikt is voor inductie koken voordat u hem koopt.
  2. Bodem van de pan: De bodem van de pan moet vlak en glad zijn om ervoor te zorgen dat de pan goed op de inductie kookplaat past. Een ongelijke bodem kan leiden tot ongelijkmatige verhitting van de pan en het voedsel erin.
  3. Materiaal van de pan: Niet alle materialen zijn geschikt voor inductie koken. Kies pannen gemaakt van magnetiseerbare materialen zoals roestvrij staal, gietijzer of geëmailleerd gietijzer. Pannen gemaakt van koper, glas, aluminium of keramiek zijn meestal niet geschikt voor inductie koken, tenzij ze een magnetische bodem hebben.
  4. Grootte van de pan: De grootte van de pan moet passen bij de grootte van de kookzone op de inductie kookplaat. Een te kleine of te grote pan kan leiden tot ongelijkmatige verhitting en een slechte energie-efficiëntie.
  5. Kwaliteit: Investeer in kwaliteitspannen die lang meegaan en bestand zijn tegen hoge temperaturen en dagelijks gebruik. Goedkopere pannen kunnen sneller beschadigen en minder efficiënt zijn in het koken op inductie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *