Zout vervangen – Gebruik kruiden en specerijen!

Zout vervangen

Zout is ongezond, dat weten we allemaal. Ik probeer zout zoveel mogelijk te vermijden. In je dagelijkse eten zit al genoeg zout wat je lichaam nodig heeft. Dus is het niet nodig om extra zout ergens aan toe te voegen. Mis jij de smaak wel, dan vraag jij je misschien af waarmee zout vervangen kan worden? Wij hebben een aantal tips en tricks zodat jij niet eens meer merkt dat je zonder zout eet.

Kunnen kruiden en specerijen zout vervangen?

Veel mensen wenden zich tot kruiden en specerijen als een caloriearme vervanging voor zout tijdens het koken. Natrium is het hoofdbestanddeel van tafelzout, dus wanneer u in plaats daarvan kruiden en specerijen gebruikt, vermindert u uw natriuminname. Dit kan uw risico op hoge bloeddruk kan helpen verlagen.

Er zijn veel oneindig veel recepten die kruiden en specerijen gebruiken in plaats van zout in gerechten zoals kip marsala en rundvlees stroganoff. Maar werkt dit echt? Ja zeker, er zijn bepaalde kruiden en specerijen die het zout kunnen vervangen in dagelijkse kookrecepten.

Welke kruiden kunnen zout vervangen?

Een eenvoudige oplossing in deze situatie is het gebruik van zoutvervangers, zoals specerijen, die kunnen worden gebruikt als natuurlijke alternatieven voor zout. Hier zijn vijf kruiden die dienen als geweldige vervangers voor zout:

Oregano

Oregano heeft een sterke smaak en kan worden gebruikt op allerlei vleesgerechten en groenten. Het bevat ook hoge hoeveelheden antioxidanten, die kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Komijn

Net als oregano is komijn een smaakmaker die kan worden gebruikt op groenten en vlees. Het bevat een groot aantal antioxidanten, waardoor het nuttig is bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Mosterd

Mosterdzaad is een van de meest voorkomende specerijen in de Indiase keuken. Het is ook bekend dat het hoge hoeveelheden calcium, kalium en ijzer bevat.

Kaneel

Kaneel heeft een aardse smaak die helpt smaak toe te voegen aan veel gerechten en staat ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen. De antioxidanten maken het ook een goede optie om ontstekingen te verminderen.
[Let op:  Kaneel bevat cinnamaldehyde dat mogelijk kankerverwekkend kan zijn in hoge doses.]

Gember

Gember staat vooral bekend om zijn gebruik in de Aziatische keuken. Het heeft een scherpe smaak en past goed bij gevogelte, zeevruchten, varkensvlees en vele andere soorten vleesgerechten.

Zijn kruiden en specerijen een goed alternatief voor zout?

Zout is een essentieel mineraal waar we niet zonder kunnen, dus het is begrijpelijk als je zeker wilt zijn dat je genoeg van het spul krijgt.

Maar je vraagt je misschien af of kruiden en specerijen al dan niet een goed alternatief zijn voor zout, vooral als je om gezondheidsredenen naar je natriuminname kijkt.

Er is geen solide wetenschappelijk onderzoek naar zout versus kruiden en specerijen, maar over het algemeen is er meer bewijs dat mensen die kruiden en specerijen gebruiken in plaats van zout op de lange termijn minder hypertensie hebben. Interessant genoeg toonden sommige studies aan dat mensen die deze alternatieven gebruikten een lager risico op een beroerte hadden dan degenen die dat niet deden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *