Het bidet in je toilet? Een introductie

Bidets zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten en worden voornamelijk voor één doel gebruikt: het schoonmaken van jezelf, nadat je een grote boodschap hebt gedaan. In vergelijking met toiletpapier is een bidet gezonder omdat het voor een betere hygiëne zorgt.

Een modern bidet is in staat om een gestage stroom water op de exacte plek te sproeien, waardoor de lichaam voorzichtig en gemakkelijk wordt schoongemaakt. In dit artikel vind je een uitgebreide beschrijving van alle belangrijke zaken die met bidets te maken hebben. Zo wordt het hopelijk voor jouw een stuk eenvoudiger om het perfecte Bidet-toilet voor jouw badkamer te vinden.

Wat is een bidet-toilet?

Een bidet is een badkamerproduct met sanitaire aansluitingen bedoeld om jezelf te reinigen na het toiletgebruik. Het wordt als een aparte unit naast de wc pot geïnstalleerd. Je kent het misschien wel van vakanties in Zuid-Europese landen, waar deze unit een stuk meer gebruikt wordt dan hier in Nederland. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een gecombineerde bidet toilet in één unit te kopen.

Het woord Bidet, uitgesproken als bee-day of bi-ˈdā, werd voor het eerst gebruikt in de 15e eeuw door de Franse royalty om te verwijzen naar hun huisdierenpony. Volgens de World Toilet Organization werd deze term in 1710 bedacht en verwijst naar meubels in een Franse publicatie.

Christopher Des Rosiers, een Franse meubelmaker, zou meer dan drie eeuwen geleden de eerste bidets ter wereld hebben gemaakt.

Hoe werkt een bidet?

Een basismodel bidet sproeit water, zodat je jouw achterste gebied grondiger kunt reinigen na gebruik van het toilet. De sproeier van een bidet-toilet sluit je aan op de waterbron in je badkamer. Het mechanisme van deze sproeier is identiek aan dat van de sproeier in jouw tuin.

De waterdruk is meestal in te stellen van laag naar hoog door aan een knop te draaien. De juiste manier om een bidet-toilet te gebruiken, is door te beginnen bij een lage waterdruk en deze geleidelijk te verhogen.

Er zijn ook modellen die uitgerust zijn met een luchtdroger die je helpt om af te drogen. Andere kenmerken zijn onder meer een nauwkeurige watertemperatuur, verstelling van het mondstuk, verwarmde wc-bril en zelfs een nachtlampje. Het risico op problemen met sanitair in jouw huis wordt aanzienlijk verminderd omdat toiletpapier niet in de sanitaire leidingen komt.

Zijn bidets bedoeld voor mannen, vrouwen of beide?

Bidet-toiletten zijn echt uniseks. Er zijn geen bidets die alleen voor mannen of wat dat betreft alleen voor vrouwen worden gemaakt. Omdat gewoon water de beste optie is voor het reinigen van zowel de achterste als de voorste delen, zijn bidet-toiletten perfect voor gebruik door zowel mannen als vrouwen.

Is een bidet hygiënisch?

Een veel voorkomende misvatting over bidets is dat water uit de toiletpot komt. Het water komt echter uit de kraan. Aangezien er meer ontlasting kan worden verwijderd bij het gebruik van een bidet in vergelijking met toiletpapier, is een bidet per definitie dus hygiënischer.

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een bidet-toilet is dat je jouw handen niet besmet, dus de kans dat een bidet infecties veroorzaakt, is klein. Een bidet is ook een geschikte optie voor mensen die lijden aan ernstige artritis in hun handen of voor mensen die lijden aan andere handicaps die het gebruik van toiletpapier een uitdaging maken.

Welke landen gebruiken een bidet?

Bidets zijn populair in Portugal, Italië, Argentinië, Venezuela en Japan. Hoewel het woord bidet Frans is, heeft meer dan 50% van de Franse huishoudens geen bidet. In Europa gebruiken behalve Portugal en Italië ook Spanje en Griekenland een bidet. Ook Zuid-Amerikaanse landen zoals Paraguay, Uruguay en Chili, die beïnvloed zijn door de Italiaanse cultuur, gebruiken een bidet.

Ook voor jouw badkamer

Zoals je leest is een bidet helemaal zo gek nog niet! Zeker nu de toilet-bidet zijn intrede heeft gedaan en je daarmee geen aparte bidet-unit naast je wc hoeft te installeren. Zo past een toilet-bidet in iedere badkamer of wc-ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *