Droge blusleiding

Een droge blusleiding is iets waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben. Toch is dit een zeer nuttig systeem dat in bepaalde gevallen zelfs verplicht is. We gaan er vandaag meer over vertellen.

Wat is een droge blusleiding?

Een droge blusleiding is een systeem van buizen met meerdere aansluitpunten dat door een gebouw loopt. Het buizenstelsel is niet gevuld met water, vandaar de benaming droge blusleiding. 

In gebouwen met een loopvloer die hoger dan 20 meter boven straatniveau ligt is het in Nederland zelfs verplicht om een droge blusleiding aan te leggen.

Wat is het doel van een droge blusleiding?

Het is bedoeld om de brandweer tijd en moeite te besparen op het moment dat er een brand is, waar ze meerdere slangen nodig hebben om vanaf het water-tappunt de brand te bereiken.

Hoe werkte het blussen van brand in een hoog gebouw vroeger?

Als er in hoge gebouwen op de bovenste verdiepingen brand uitbrak, moest de brandweer veel werk verzetten voordat ze konden beginnen met blussen. Er moest dan eerst een slang uitgerold worden en bevestigd worden aan de volgende. Daarna werd de tweede slang uitgerold en aan een derde slang vastgemaakt worden. Deze handelingen moesten net zo vaak herhaald worden totdat ze bij de brandhaard waren. Je kunt je voorstellen dat dit veel tijd in beslag neemt. Daarnaast zijn er meerdere mensen voor nodig.

Hoe werkt een droge blusleiding?

Bij alle gebouwen waar een droge blusleiding aanwezig is, is ook een aansluitpunt aan de buitenkant van het gebouw aanwezig. De brandweer kan hierop de slang die op het watertappunt aangesloten is bevestigen. Vervolgens stroomt het water via de leidingen het gebouw binnen.

De brandweer kan op zoek gaan naar de brandhaard en op een punt daar zo dicht mogelijk bij een slang aansluiten en direct beginnen met blussen. Dit bespaart in hoge gebouwen dus veel tijd ten opzichte van het systeem van slangen uitrollen en op elkaar aansluiten.

Wat zijn voor voordelen van een droge blusleiding?

Het grootste voordeel van een droge blusleiding is tijdsbesparing. Doordat er minder tijd verloren gaat door het uitrollen van slangen en deze aan elkaar bevestigen kan men eerder beginnen met blussen.

Daardoor kan de schade en mogelijk persoonlijk letsel of erger door de brand en tevens de overlast die wordt veroorzaakt door het bluswater beperkt worden ten opzichte van de oude methode van het uitrollen van meerdere slangen.

Conclusie

Een droge blusleiding is dus een systeem van buizen en aansluitpunten dat bedoeld is om de brandweer tijd te besparen zodat er sneller met blussen begonnen kan worden. Dat is de reden dat het in Nederland verplicht is om een droge blusleiding aan te leggen in hoge gebouwen. Ook geregeld droge blusleidingen onderhoud is wettelijk verplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *