Tuinieren tips voor beginners!

Ben jij sinds kort huiseigenaar en heb je een tuin gekregen waar je totaal niet voor gekozen hebt. Dan is het tijd om jou eigen creatie ervan te maken! Wij hebben een aantal tuinieren tips voor je op een rijtje gezet, waarmee jij in een handomdraai een nette tuin kunt maken!

9 Tuinieren tips

Wij weten hoe lastig het kan zijn om een tuin goed te onderhouden. Maar als je nog nooit een tuin hebt gehad, dan is het verstandig om in ieder geval deze 9 tuinier tips goed op te slaan en te volgen:

1. Plaats je planten op de juiste plek

Bij het inrichten van je tuin is het belangrijk dat je gaat kijken welke plant in welk gebied van de tuin moet komen te staan. Heb je schaduw en zonplekken in de tuin, kijk dan goed welke plat veel zon nodig heeft en welke plant het vooral goed doet in de schaduw.

2. Maak je terras in de zon

Bekijk goed waar de zon opkomt en waar deze ondergaat. Ben je een zonliefhebber (zoals ik), dan wil je de zon heel de dag op je terras hebben staan. Eventueel een parasol kan je dan schaduw geven voor gasten die niet van zon houden. Maar geef je terras dus een goede permanente plek in de zon.

3. Geef voldoende water

Ook planten hebben dorst. De ene plant wat meer dan andere, maar geef voldoende water. Op het moment van schrijven hebben we de slechtste zomer sinds jaren en heb ik heel de zomer al geen extra water hoeven te geven dan wat er met regen is gevallen. Maar er zijn zomers dat het echt verstandig is om iedere avond even te sproeien.

Ideaal zou zijn als je langs een waterput of sloot woont. Zet je planten dan op water hoogte, zodat je planten direct uit het grondwater het water kunnen opnemen.

4. Begin met goede grond

Ben je net begonnen met het aanleggen van de tuin, dan is onze hoogste aanbevelingspunt om er goede voedselrijke grond neer te leggen. Door genoeg voedingsstoffen in de grond te hebben zitten zorg je dat je planten het ompotten overleven. Ook zal je plant beter tot zijn recht komen in goed bemeste grond door beter te groeien.

5. Kies de juiste planten

Het is belangrijk om planten te kiezen die passen bij jouw tuin zijn groeiomstandigheden. Dat klinkt erg ingewikkeld, maar is niet zo moeilijk. Heeft u een vochtige donkere tuin, leg dan de nadruk op vetplantjes. Heeft u een lichte open tuin, zet dan niet te veel bloemetjes neer maar liever stevig bossen op bomen. Doe wat huiswerk en kies variëteiten die goed kunnen groeien. Kijk bij je buren of andere buurtbewoners welke je mooi vind en vraag aan hun de soortnaam.

6. Ontdek je  zone

Het kennen van uw  “winterhardheidszone”  zal u  helpen om te  kiezen  voor  de  meest  effectieve  planten. Simpel gezegd,   het  beschrijft  de  koudste plaats waar  een plant  zal  groeien. Hoe  hoger  de zonevariëteit,  hoe  heter  het  klimaat. Dus als een plant “winterhard tot zone 4” is en je tuin in zone 5 staat,  kan die  plant  in  je  tuin overleven.   Als je echter in zone drie bent, is het te koud om die specifieke plant te laten groeien. Bepaal uw winterhardheidszone

7. Weet wanneer het kan vriezen

Te vroeg of te laat planten binnen het seizoen zal een ramp betekenen voor uw tuin. U wilt weten wanneer het de laatste dag is dat het gaat vriezen in het jaar (deze wordt helaas wel steeds later). Lentevorst kan namelijk voorkomen en als u net mooie stekjes heeft geplant, dan kun je er zeker van zijn dat deze kapot vriezen. Onderzoek dit goed, voor u veel geld uitgeeft aan dure planten.

8. Gebruik een bodembedekker

Breng een laag bodembedekker van een paar tot 3 centimeter diep rond elke plant in je tuin. Dit het voorkomen dat je veel onkruid tussen je mooie plantjes laat groeien. Door het zonlicht te belemmeren en het verlies van nattigheid door verdamping terug te schalen, zal je meer onkruid zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *