Welk tuinonderhoud is noodzakelijk?

Om de tuin er mooi uit te laten zien, is het nodig je tuin regelmatig wat liefde te geven. Planten, meubels en het uitzicht op uw tuin moeten regelmatig worden onderhouden. Een beetje zweet zal goed lonen in je tuin, en je buren zullen jaloers zijn!

Een prachtige tuin is ook fantastisch om een gezellige tijd door te brengen met hun vrienden en familie. Dit is natuurlijk extra belangrijk en leuk in de zomer wanneer het BBQ-seizoen in volle gang is. Natuurlijk hou je niet van tuinonderhoud in de regen, dus trek je schoenen aan en doe het onderhoud op een heerlijke droge maar zonne dag!

9 Tips om uw tuin in top conditie te krijgen en houden:

 • Houd uw tuin regelmatig (eens in de 2 weken minimaal) vrij van zand, bladeren en ander plantaardig materiaal. Omdat het zich tijdens de wintermaanden kan ophopen, hierdoor kunnen de tegels en plantenbakken lelijk worden en verkleuren.
 • Als je fruit of groenten verbouwd, zorg er dan voor dat je alles verwijdert als je geoogst hebt. De “restafval plantjes” kunnen zwermen van onaangenamen insecten aantrekken die de verdere gezonden tuin kunnen verpesten.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen met een snoeischaar. De zorgt ervoor dat alleen de mooie bloemen blijven zitten en je tuin er dus mooi uitziet.
 • Wieden is noodzakelijk om een nette en opgeruimde tuin te houden. Je moet altijd onkruid verwijderen voordat je iets plant, omdat onkruid al het zonlicht en voedingsstoffen kan opmaken die je mooie planten nodig hebben.
 • Veel mensen vinden het nuttig om bij te houden welke planten ze in hun tuin hebben, hoe ze zijn gegroeid en eventuele problemen ze hebben gehad. Als een plant niet goed groeit in de tuin en dus geen goede investering was, weet je dat je deze niet nog een keer hoeft te kopen.
 • Om de beste resultaten te krijgen, vergeet niet om uw tuin regelmatig water te geven. Het is een goed idee om dit ’s ochtends vroeg te doen, indien mogelijk. Zo hebben je planten er het langst iets aan.
 • Bewaar de etiketten van de planten die je koopt, omdat ze belangrijke informatie kunnen bevatten over het onderhoud van de plant en hoe je ervoor moeten zorgen. Ze kunnen ook helpen als je niet zeker weet hoe de plant gaat bloeien.
 • Een bodembedekker moet zo snel mogelijk na het planten worden aangebracht om het ontstaan van nieuw onkruid te voorkomen. Om te voorkomen dat dieren (zoals katten) er een openbaar toilet van maken, moet je ervoor zorgen dat de bodembedekker tussen de twee en vier centimeter dik is.
 • Als je in een zonnige regio woont, kunt je overwegen om te investeren in een sprinklerinstallatie. Je kunt de sprinkler programmeren om aan te zetten wanneer je niet thuis of op vakantie bent, zodat de tuin wordt onderhouden, zelfs als je er niet bent!

Een reactie op “Welk tuinonderhoud is noodzakelijk?

 1. Maria ten Hoeve zegt:

  Hele handige tips! Een aantal doe ik al, zoals het snoeien, maar het is inderdaad slim om labels van je planten te bewaren. Soms weet ik namelijk niet meer hoe ik ze het beste kan verzorgen. Gelukkig laat ik mijn tuin onderhouden en komt er geregeld iemand langs om de boel bij te knippen en op te knappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *